TIPS: Fotografera från olika vinklar

För att skapa olika känslor och olikheter i bilder är en viktig del att fotografera från olika vinklar. Det blir variation i dina bilder vilket är både en fördel för dina kunder som får många olika typer av bilder på en och samma plats, men det är också en fördel för dig om du vill få merförsäljning av dina bilder.


För att få till olika vinklar kan du båda jobba med olika typer av objektiv men främst handlar det om att vara lekfull och testa dig fram. Typ springa runt som en galning på olika håll haha.. nej men exempelvis backa långt bak, komma nära, fota lite underifrån (ja det kan faktiskt vara väldigt fint), fota uppifrån, olika sidor för att ta med mer eller mindre av personerna du fotar eller av miljön ni befinner er i!


Jag tänkte helt enkelt att jag skulle visa er lite olika bilder där jag jobbat med olika typer av vinklar. Vi kör eller hur!Långt ifrån

Den här vinkeln har jag kommit till att älska mer och mer under det senaste året, det ramar in så himla fint om man tar och backar en bra bit och får naturen att ringa in paret. Det är oftast ett önskemål från mina brudpar om de vill trycka upp en större print på sig själva utan att deras ansikten ska pryda hela deras vägg, en lite mer blygsam bild är då perfekt där de står längre ifrån.


OBJEKTIV

Har du ett vidvinkelobjektiv av något slag så är det perfekt att använda på dessa typer av bilder, såklart går det att använda andra objektiv också, då är det bara att backa längre!
Kom nära

Jaaaa, kom nära och riktigt få den där känslan som finns mellan paret. Den här vinklen tycker jag skapar den mest intima och kärleksfulla känslan av dem alla. Här kan du passa på att försöka komma riktigt nära, fokusera på ansiktena eller andra detaljer som händerna, hur de håller om varandra och andra fina detaljer.


OBJEKTIV

Jag brukar använda mig utan 50 mm, eller 85 mm, vill du komma nära i bild men kanske inte själv vara 2 cm ifrån dem är 85 mm bättre!
Underifrån

Den här är också en favorit för att få med omgivningen lite mer och skapa en lite mer otraditionell bild. Jag menar inte underifrån särskilt nära för där ska man nog vara lite försiktig med de kanske lite mindre charmiga vinklarna haha. När jag skriver underifrån menar jag att backa en bit och sätta dig ner på huk, då får du en lagom vinkel lite snett underifrån där du möjligtvis får med lite av underlaget (dött gräs eller liknande haha) i förgrunden.


OBJEKTIV

Här brukar jag också ta användning utav mitt vidvinkelobjektiv, precis som tidigare kan du såklart använda andra objektiv och istället backa en bra bit!
Uppifrån

Den här älskar jag när det kommer till sittande positioner, den går såklart att applicera även på stående om du inte vill ha med så mycket himmel men jag älskar denna sittandes. Förutom att vinkeln är väldigt vacker kan den vara väldigt praktisk att ha till hands om det är lite mörkare ljus och väder ute. Här får du dina kunder till att rikta huvudet lite uppåt och ljuset faller väldigt fint i ansiktet! Jag gillar denna vilken också för att du får en helt annan bakgrund trots att du är på samma ställe, marken blir din bakgrund och du skapar variation i bilderna.


OBJEKTIV

Här brukar jag använda mig utav mitt 50 mm, 85 mm tycker jag blir för nära då det är svårt för mig att backa samtidigt som jag ska få till vinkeln lite uppifrån. Så 35 mm eller 50 mm skulle jag tipsa om.
Från sidan/ rakt framifrån

Dessa mer självklara vinklar ska ju såklart inte glömmas. Här kan du leka med att komma till sidan lite snett eller komma mer rakt framifrån. Båda är otroligt fina och har du exempelvis mycket natur runtomkring kan du använda dig av buskar och träd för att rama in fint både i bakgrunden men också i förgrunden.


OBJEKTIV

Här är det lite fritt val men jag gillar och använder mig mest utav mitt 50 mm här, ibland 85 mm för att komma lite närmre och skapa känslan av intimitet.Våga testa dig fram och ta din tid för att få till variation i bilderna. Jag lovar både du själv och dina kunder kommer uppskatta det! Förhoppningsvis har du kunnat ta med dig lite tips härifrån så testa nu dessa olika vinklar nästa gång du ska ut och fotografera <3

OM ELIN

Jag har drivit mitt företag

Elin Graf Photography sedan 2 år tillbaka. Jag har en bakgrund i event och är den strukturerade excell-älskande personen haha! Jag älskar djupare relationer, att kunna hjälpa dig med allt jag själv lärt mig längs vägen.

 

Fotobranschen är tuff och du måste ha ett driv och våga kasta dig ut. Jag vill hjälpa dig med det, för mig handlar det inte om det ytliga materiella tingen utan om DIG, vad du vill, hur ska du tänka, hur du vågar satsa. Tillsammans går vi djupare och jobbar med det du behöver! 

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram